11 Ekim 2010 Pazartesi

İleostomi ve Kolostomi İle Yaşam

İleostomi Kolostomi
   Ostomi bir organın vücut dışına ağızlaştırılmasıdır. İleostomi ince bağırsağın, kolostomi kalın bağırsağın karın duvarına ağızlaştırılmasıdır.
Bağırsağın dışarıya açıldığı küçük bağırsak parçasına Stoma denir. 

Kolostomi
   Kolostomide bağırsağın hasta kısmı alınır. Şekildeki gibi bir prosedürle karına ağızlaştırılır.Bazen bağırsaktan parça alınmadan da kolostomiye ihtiyaç duyulabilir.Dinlendirmek amaçlı olabilir. Kolostomi Ağızlaştırıldığı bölgeye göre isimlendirilir.


Kolostomi ve Torbası




  Kolostomide bağırsak içceriği fazla değişmez katıdır. İçerik torbaya boşalır ve belirli aralıklarla boşaltılır ya da torba değiştirilir.


   İleostomide ince bağırsağın karın duvarına ağızlaştırılmasıyla gerçekleşir.Genellikle sub-total ya da total kollektomi ile yapılır. Yani kalın bağırsağın tamamının alınması veya rektumun bırakılarak geri kalan kalın bağırsağın alınması ile gerçekleşir.
kollektomi ile ileostomi
İleostomi ile bağırsak içeriği farklıdır. İnce bağırsaktan direk torbaya boşaltım olduğu için içerik suludur. Ameliyat sonrası birkaç ay ishal gibi olsada daha sonra içerik biraz katılaşır ve hasta biraz daha rahatlar.

İleostomi Stoma Görünüm

İleostomi Torbasıyla Görünüm





   İleostomi de yenilen yiyeceklere dikkat etmek gereecektir. Çünkü yenilen ve içilen gıdaların tahriş edici ve koku özellikleri direk olarak bağırsak içeriğine yansır.
   Rektum Alınmadığı Sürece Genellikle Geçici bir ostomi ile yaşanır. Ostomili kalma süresi hastanın seyrine göre değişir.
   Rektum alındığında ise İleostomi veya Kolostomi kalıcıdır.
Kullanılan Malzemeler


 
   

0 Yorum Yapın:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkürler

 
Powered by Blogger