11 Şubat 2011 Cuma

KALP KRİZİ NEDİR? NASIL ANLAŞILIR? NE YAPMALIYIM?


    Merhaba, kalp krizi (myokard infarktüsü) nedir, nasıl anlaşılır ve ne yapmalıyız? konularında bilgi vermek istiyorum.


Kalp Krizi Nedir?
    Kalbi besleyen 3 ana damardan birisinin tıkanması ile ortaya çıkar. Damar daha önceden zaten %80-90 arası bir darlığa sahiptir. Hatta bu darlıkta bile ağrılar olur fakat kalp krizindeki gibi bir ağrı değildir. Damar açılmadığı taktirde 8 ila 24 saat sonra kendisi açılabilir.Kalp krizi insanda ciddi hasarlar bırakabilir hatta müdahale edilmediğinde ölümcül olabilir. Bu riski göze almadan kalp krizi geçiren kişi hemen sağlık kuruluşuna sevk edilmelidir.

 Kalp Krizini Önceden Tahmin Edebilir miyiz?
    Kriz geçirmeden önce bazı insanlar kalp rahatsızlığını hisseder. Bu ağrılara Angina Pektoris denir. Bu ağrı:
  • Yemekten sonra
  • Merdiven çıkınca
  • Soğuğa karşı yürüyünce
  • Spor yapınca ortaya çıkar ve 2-5 dk sürer. 
    Bu durumda hastamız hastaneye gider; kalp hastası olduğunu öğrenir ve tedavisini yaptırır. Bazı hastalar kalp krizi geçirdiğini bile anlamayabilir. Sonradan öğrenir.

   Kalp Krizi Geçirdiğimi Nasıl Anlarım?
   Halk arasında bazı tabirler vardır: Sol kolda ağrı, göğüs ağrısı gibi. Fakat bu kadarla sınırlı değildir. Genel kriz belirtileri:
  • Sol kol, göğüs yada ensede yoğun ağrı (Bu ağrı yaygın, baskın, ezici, yanıcı ve iğneleyici tipte olabilir)
  • Kusma
  • Terleme
     Kalp Krizi Sırasında Ne Yapmalıyım?
    Kalp Krizi esnasında evde varsa ağızda eriyen ya da normal aspirinden iki tane için, hatta mümkünse ağzınızda eritin. Kana karışmasını hızlandırmış olursunuz. Hemen 112 Acil servisini arayarak kalp krizi geçiyorum iki tane aspirin aldım diye bilgilendirin. Posta adresiniz dışında evinizin kolay bulunmasını sağlayacak bilgileri vermeyi unutmayın. Yalnız iseniz bir sandalye alıp kapının dibine oturun (kesinlikle yatmayın). Ulaşabiliyorsanız komşunuzun kapısını çalın. Yakınlarınızı arayın. Bol bol öksürmeye çalışın bu basınçla beraber damarlarınız biraz genişler ve oksijen geçişi kolaylaşır. Araç kullanıyorsanız kenara çekin ve dikkatlice araçtan inin ve yardım isteyin.

     Kimler Risk Altında?
   Aslında herkes kalp krizi geçirebilir. Bir pıhtı bile damarları tıkayabilir. Risk altında olabilecek kişilere gelince: Birinci derece akrabalardan kalp krizi geçirenler, hipertansiyon hastaları, diabet (şeker) hastalığı olanlar, obez ya da aşırı kilolu kişiler, kolesterolü yüksek olanlar.
   




   
   

0 Yorum Yapın:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkürler

 
Powered by Blogger