19 Aralık 2010 Pazar

İLEOSTOMİ VE KOLOSTOMİ İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLAR

1-Ostomi (ileostomi kolostomi) İle Yaşamak Zor mudur?


-İtiraf etmeliyim ilk başta kabullenme ve alışma sürecinde sıkıntı yaşanıyor. Sonra çok çabuk adapte olabilirsiniz. Normal bir hayat sürdürebilirsiniz ve siz söylemediğiniz sürece kimse anlamaz ostomili olduğunuzu.

2-İleostomi & Kolostomi ile Çalışılabilir mi?

-Elbette Çalışılabilir. Fakat sizi Fiziksel olarak zorlayacak işler değil tabi ki, Örn: İ
nşaat işleri, taşımacılık, gibi.

3- İleostomi & Kolostomili hasta spor yapabilir mi?

-Ağır sporlar olmamak kaydıyla yapabilir: Halter, Amerikan Futbolu, Buz Hokeyi, Yüksek Atlama gibi Sporlar yapılmasa da Futbol oynayan ileostomili kişileri bile duydum.

4-İleostomili Kolostomili hastalar yüzebilir mi?

-Evet Yüzebilir ve yüzüyorum. Peki nasıl? Kullandığım malzemeler suya dayanıklıdır. Ayrıca yaz aylarında özel yapıştırıcı sprey ve güvende hissetmek için kemer kullanıyorum. Malzemelerini temin ettiğiniz firmadan bilgi alabilirsiniz.

-Fakat Görsel Olarak Kötü Görünüyor Derseniz: Erkekler biraz büyük bir şortla, bayanlar tüm mayo yada bikiniyle resimdeki gibi de kullanılabilir. Yurt dışında kullanılan kullanılan özel bel kuşakları gördüm ülkemizde satılıyor mu bilmiyorum.


Bence fazla önemsememek ve keyfini çıkartmak gerek. Kendimizi soyutlayıp dert etmek yerine herşeyin tadını çıkartmaya bakalım.

5- Peki İstediğim Zaman Duş Alabilir miyim?

- İstediğiniz zaman duş alabilirsiniz. Fakat; suyun sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Fazla sıcak su ostomi torbanızın açılmasına sebep olabilir.
6- İleostomi ve Kolostomi de Ses ve Koku ?

- Evet Hepimizi düşündüren ses ve koku: Günümüz Teknolojisinde yeni üretilen ürünler bu konuda bize yardımcı özel filtreler ve torbalar ile bu konuda rahatız. Fakat bizimde yapmamız gerekenler var tabii olarak; Aşağıda yazdıklarım sadece tavsiyedir. Asla kendinizi tamamen kısıtlamayınız fakat dikkate almakta fayda var derim:
  • Gaz yapıcı yiyecekler (kuru baklagiller;fasulye, nohut, mercimek gibi) ve içeceklerden (gazlı ve asitli içecekler). Not: Doğal maden suyunu ben tüketiyorum. Çünkü vücudumuz çok hızlı mineral ve tuz kaybetmekte. Doğal Maden Suyu olması kaydıyla tavsiye edebilirim. Aşırıya Kaçmadan :)
  • Koku yapıcı yiyecekler (yumurta, sarımsak, soğan vs.)
  • Tahriş edici yiyecekler (Limon, Domates gibi)
  • Alkollü İçecekler.

7-İleostomi & Kolostomi Diet ve Beslenme Nasıl Olmalıdır?

-Beslenme ve Diet Konusunda İlk kriter doktorunuzun tavsiyesidir. Çünkü çeşitli
nedenlerle stoma açılmakta. Eğer hastalığınızla ilgili bir sıkıntı yoksa: Yukarıda belirttiğim
Gaz & Koku Yapıcı ve tahriş edici yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gereklidir.
Bunların dışında özellikle ileostomililer için Magnesium ve içeriğin biraz katılaşmasını
sağlamak için MUZ tavsiye edebilirim.
B Vitamini Takviyesi önemli eczacınıza ya da doktorunuza danışarak bir b12 ilacı
kullanabilirsiniz.
Belki klasik ama çok doğru bir yöntem az az yemek ve çok öğün yemek.
Gece rahat bir uyku için akşam geç vakitte bir şeyler yemeyiniz.
***LÜTFEN BOL BOL BOL SU İÇİNİZ****

8- İleostomi & Kolostomi Torbası Değişimi İçin Önerileriniz Nelerdir?

- Günümüzde çeşitli firmalar çeşitli ürünler sunmakta ve hastalar değişik ürünleri tercih etmektedir. Ben İki Parçalı Yani Adaptör ve Torbalı Sistem Kullanıyorum. Her gün Torba Değişimi ve 3 günde Bir Adaptör Değişimi ideal. Torba Değişimi sırasında Koruyucu amaçlı Silver içeren krem sürüyorum. Tahrişi önlemek çok önemli. Çünkü bakımsızlıkla ciddi tahrişler oluşabilir. Tek parça torba kullanan arkadaşlar bildiğim kadarıyla 2 günde bir değişim yapıyorlar. Sizinde tavsiye ve önerileriniz yada kendi tecrübeleriniz hakkında lütfen yorum yazmaktan çekinmeyin. Peki Değişimi ne zaman yapacağız derseniz: Zamanla torbanıza içerik gelmediği vakitleri öğrenirsiniz. Torba değişimlerinizi bu zaman aralığında yapmak en mantıklısı. Çünkü tam değişim yaparken içerik gelmesi sizi hem uğraştırır hem üzer. Ben Genellikle Söylediğim Zaman Aralığında (Bende Sabahları uygun) ve Banyo yaparken değiştiriyorum. Banyo esnasında adaptörü çıkartıyor ve stomayı özenli ve güzelce yıkıyorum. Böylece olası artıkları temizlemiş oluyorum. Daha sonra Banyodan önce hazırladığım pasta sürülmüş adaptörüm ve torbamı stomanın etrafını tuvalet kağıdıyla iyice kuruladıktan sonra yapıştıyorum. İyice kurulamak çok önemli saç kurutma makinesi ile dikkatle kurutulabilir. Yapıştırma işleminden sonra; bir kaç dakika stomanın etrafına biraz baskı uygulamak daha kaliteli yapışma sağlar.
Sızıntı olduğunda değişim yapmak mecburiyetinde kalırız ve daha yeni değişim yapmışsak biraz pastayı temizlemek zor oluyor. Fakat tamamını temizlemek gerekir yoksa yine bir sızıntı yaşayabiliriz.
9- İleostomi & Kolostomi de Cinsel Yaşam ?
-Ostomili hastalar için cinsel yaşam hassas bir hal alabilir. Burada en büyük özveri partnere düşmekte. Partner bir rahatsızlık hissetmediğini belirtmelidir. Çünkü partner rahatsızlık hissetmese de ostomili insan bu konuda çekingen davranabilir. Ostomili hastaya güven aşılanmalıdır. Eğer ostomi hastasıysanız da sorabilirsiniz torbam rahatsızlık veriyormu diye. Bunların Dışında Cinsel Açıdan Hiç Bir Engel Yoktur.

****LÜTFEN SORULARINIZI VE SORUNLARINIZI PAYLAŞINIZ****
*YORUM BIRAKABİLİRSİNİZ*

0 Yorum Yapın:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkürler

 
Powered by Blogger