11 Aralık 2010 Cumartesi

İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) Hassas Bağırsak Sendromu

     Nedir Bu İBS: İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS); İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları ile karıştırılabilen fakat hiç alakası olmayan bir hastalıktır. Günümüzün stresli ortamı ve koşuşturmacası içinde modern çağ hastalıklarından birisi haline gelmiş ve yaygınlaşmakta olan bir hastalıktır. Orta yaşlarda ve kadınlarda görülme ihtimali daha yüksektir.

    Bu Hastalık Olduğunu Nerden Bileyim?: İshal ya da kabızlıkla sürekli karın ağrısı şişkinlik, dışkıda mukus (bağırsaklarda iltihap olmaz), tuvalete alışkanlıklarında değişiklik ve tuvalete gidildiği halde rahatlamama gibi semptomlarla kendisini gösterebilir. Bu belirtiler süreğen ve çok rahatsız edicidir. 



Peki Neden Benim Başıma Geldi?:
Tam olarak bilinmemekle beraber stres kaynaklı, gıda kaynaklı veya ilaç kaynaklı olabilir. Uzun vadeli birhastalıktır. belirtiler günden güne iyileşebilir ve ya kötüleşebilir. Stres ve beslenme kaynaklı olma ihtimali yüksektir. Bu hastalıkta tetkik sonuçları normal çıkar. Yiyeceklerden özellikle gaz yapıcı süt, gazlı içecek ve yiyecekler (özellikle bakliyatlar), Aşırı alkol tüketimi olumsuz etkiler. 






Çok Kişide Var mı Bu Hastalık?:

          
   Her 5 kişiden birinde, özellikle orta yaşlar, gastroenteroloji polikliniğine başvuran yaklaşık 10 kişiden 4 tanesinde görülmekte ve normalde İBS hastası olanla 10 kişiden 7 tanesi hastaneye başvurmaktadır.

 Korkmalı mıyım? Ciddi Bir Hastalık mı?:

    Başka bir hastalığa yol açtığı görülmemiştir. Ameliyat felan da gerektirmez. Fakat Hayat kalitesini çok düşürebilir. Bu durumlarda tabiki doktor ve ilaç desteği ile hastanın hayat kalitesinin artırılması hedeflenir. 

Doktora Gitmeli miyim?

    Eğer bu tür iyileşmeyen belirtileriniz varsa doktora başvurmak faydalıdır. Neden? En azından daha kötü bir şey mi yada daha önemsiz bir şey mi öğrenirsiniz, yani hastalığınıza tanı konmuş olur. Siz hastalığınızı öğrendiğinizde ne ile mücadele ettiğinizi bilirseniz. Kendinize güven kazanır daha sağlam adımlar atarsınız.

  Peki Hastanede Beni Ne Bekiyor?:
   

    Doktorlar tabiki hastalık özgeçmişinizi alır ve fiziksel muayenesini yapar.Bazı dışkı ve kan testleri ister.Bazen daha ileri tetkikler de isteyebilir. Genellikle bu yazdıklarımla tanı konmuş olur.
   Bende İBS var Nasıl Tedavi Olacağım?: 
    İyileşme Süreci uzun süren bir hastalıktır. Öncelikle hasta stres yönetimini öğrenmeli (çok zor biliyorum fakat zamanla insan başaramayacağı bir zorluk yoktur). Kendisi olumsuz etki gösteren yiyeceklerden kaçınmalı. Mümkün olduğu kadar yaşam tarzını ve beslenme şeklini olumlu yönde değiştirmelidir. Tabiki Hekimin reçetesi ve kontrolerin takibi önemli rol oynar.
     Son zamanlarda probiyotik alımı önem kazanmaya başlamış ve olumlu etkiler göstermiştir. Probiyotik takviyesi gıdalarla alındığında mide asidi ile değişime uğradığı için eczanede satılan ve bağırsakta çözünen ilaçlar kullanılmalıdır.




    Tavsiye: Birçok hastada uygun bir diyet şikâyetleri azaltır. Şu öneriler hastaların şikâyetlerinin hafiflemesine yardımcı olabilir:
* Günde az az 5 öğün yemek. Öğün atlamamak.
* Akşam yemeğini yatmadan 3-4 saat önce yemek.
* Bağırsak düzeninin devamını sağlamak için probiyotik ya da probiyotik multivitamin desteği almak.
* Posadan zengin yiyecekler tüketmek.
* Kurubaklagiller, lahana, bezelye gibi gaz yapan yiyecekleri ve tespit ettiğiniz size dokunan yiyecekleri az tüketmek.
* Bol bol su içmek.
* Sigara ve alkol tüketmemek.

GEÇMİŞ OLSUN

 

0 Yorum Yapın:

Yorum Gönder

yorumlarınız için teşekkürler

 
Powered by Blogger